Türkiye’deki ilaç krizi giderek derinleşiyor. Özellikle geçen yıldan itibaren ilaca erişim sağlanamaması birçok kişiyi mağdur etti. Hayati önem taşıyan bazı ilaçların da Türkiye’ye ihracı durduruldu.

Eczacılar Vakfı Genel Başkanı İhsan Turnalar, euro kurunun şu an 34 lira olduğunu fakat ilaçta geçerli kurun halen 17,55 TL olduğunu söyleyerek “İlaçta fiyattan daha çok daha önemli olan ilacın bulunabilirliğidir. Hayati ilaçların büyük bir kısmı şu anda piyasadan yavaş yavaş çekilmekte. İlaç bulunamayınca hayati tehlikeler ortaya çıkıyor. İnsan hayatı söz konusuyken neyin tasarrufundan söz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

"ECZACI KÖTÜ NİYETLİ OLSA BİLE İLAÇ SAKLAYAMAZ"

Daha önce birçok kez uyarıda bulunduklarını dile getiren Turnalar, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz, bunun böyle devam edemeyeceğini, ilaç krizinin kapıda olduğunu söylediğimizde yetkili kurumlar sorunun eczacılardan kaynaklandığını iddia etmişlerdi. Tabi şimdi bu krizi yaşayınca sorunun bizden kaynaklanmadığı da anlaşılmış oldu. Ama tabi hasta ve hasta yakınlarıyla birebirde muhatap olanlar bizler olduğumuz için ne yazık ki bunun öfke patlamaları bize yansıyor fiziki şiddete varan olaylar yaşıyoruz. Oysa bakın diyelim ki eczacı kötü niyetli ama buna rağmen ilacı saklayamaz barkod sistemi ile gerekli merciler hangi eczanede hangi ilaçtan kaç kutu var görürler. Yani biz bu bakımdan vatandaşımızın yanındayız ve ilaç krizin en ufak bir sorumlusu değiliz.”

"YÜZDE 10 KDV DÜŞÜRÜLMELİ"

İlaç krizine dair çözüm önerileri ve tavsiyelerini sıralayan Turnalar, şunları söyledi:

“Bu meseleden sorumlu olan hükümettir. Hükümetteki yetkili arkadaşlar ilaç üreticileri ve ithalatçıları ile acilen bir araya gelip akılcı bir yol ile bu krizi aşmalıdır. Örneğin ilaçta bugün yüzde 10 KDV alınıyor, bu oranı yüzde 1’e düşürerek firmaları bir nebze rahatlatabiliriz. Türkiye’de ciddi bir ilaç enflasyonuna doğru sürükleniyoruz. Bu iş şakaya veya ötelemeye gelmez. Öte yandan yerli ilaç üretimi içinde gerekli planlamalar, yatırımlar ve teşvikler bir an önce başlamadı. Sağlık alanında bağımsızlığının önemini tarih bize defalarca göstermiştir.”

Editör: Turan KIŞLAKÇI