İran'ın yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle İsrail’e düzenlediği düzenlediği saldırının yankıları devam ediyor. İsrail, İran'ın kendisine gerçekleştirdiği füze ve drone saldırısına yanıt olarak harekete geçme planlarını değerlendiriyor. Tel Aviv, pazar akşamı hemen tek başına harekete geçmeyeceğini ancak yüksek alarm durumunu sürdüreceğini belirtti. Ülkenin liderleri, savunma ve saldırı seçeneklerini göz önünde bulundurduklarını açıkladılar.

RESMİ BİR YANIT YOKTUR

İsrail'in savaş kabinesinden iki üye, İran'ın doğrudan İsrail topraklarına yönelik bir saldırıya karşılık vermenin daha geniş bir zaman çerçevesinde gerçekleşebileceğini belirtti. Başbakan Binyamin Netanyahu henüz resmi bir yanıt açıklamadı.

ABD'li yetkililer, İran'ın 100'den fazla balistik füze içeren saldırısının devam etmesi durumunda bölgesel bir savaşın daha da yıkıcı hale gelebileceğini ve yapıcı bir çözüm için çaba sarf ettiklerini vurguladılar.

İRAN'A BEDEL ÖDETME PLANI

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İran'ın saldırısının hava savunması ve müttefiklerin desteğiyle püskürtülmesinin, Tahran'a karşı yeni bir stratejik birlik oluşturma fırsatı sunduğunu belirtti. Savaş dönemi birlik kabinesinden Benny Gantz da, İsrail'in bölgesel bir koalisyon oluşturarak İran'a bedel ödetmeyi planladığını ifade etti.

TEK TARAFLI SALDIRIYA MESAFELİ YAKLAŞIM

Bu açıklamalar, İsrail'in tek taraflı bir saldırıya mesafeli durduğunu ve karşılığın hemen olmayabileceğini gösteriyor. Ancak İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, ülkenin seçeneklerini hazır tuttuğunu belirtti ve son saatlerde hem saldırı hem de savunma planlarını onayladıklarını ifade etti.

ABD Başkanı Biden yönetimi, İsrail'i İran saldırısını durdurmanın başlı başına bir zafer olarak görmeye ikna etmeye çalışıyor. Biden, İsrail'in İran'a karşı yapacağı bir karşı saldırıya katılmayacaklarını ve desteklemeyeceklerini Netanyahu'ya iletti.

ABD yetkililerine göre, İsrail'i koruma taahhüdü veren ABD, İsrail'in vereceği karşılığın bir parçası olmayacaklarını ve bölgesel gerilimi düşürmeyi amaçladıklarını belirtti.

EN ÜST NOKTADA SALDIRI

İran'ın İsrail'e yönelik yüzlerce balistik füze ve insansız hava aracının fırlatılmasını içeren misilleme saldırısının, ABD'li yetkililerin beklediğinin "en üst noktasında" olduğu ifade edildi.

SALDIRI SONRASI TAHRAN'DAN MİSİLLEME UYARISI

İran tarafından açıklamayı Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri yaptı. Bakiri, "İsrail misilleme yaparsa İran'ın yanıtı dün geceden daha büyük olacak" ifadesini kullanmıştı.

İsviçre aracılığıyla ABD'ye de bir mesaj ileten İran, İsrail'in olası misillemesine destek vermesi halinde ABD üslerinin hedef alınacağı da belirtmişti.

ABD'NİN BASKISI

İsrail Kanal 13 Televizyonu, saldırının, İran İslam devriminin gerçekleştiği 1979'dan bu yana iki ülke arasındaki ilk doğrudan çatışma olduğuna değindi.

İsrailli askeri analist Amos Harel ise Haaretz gazetesinde yer alan analizinde, "ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, İran'a yapılacak bir hava saldırısından kaçınması ve etkileyici savunma başarısıyla yetinmesi için yoğun baskı yapıyor. Netanyahu ABD Başkanı'nın talebine yanıt vermezse, Hizbullah harekete geçecek ve savaşa katılacak ki bu da Yahya Sinvar'ın 7 Ekim'den beri aradığı senaryo." değerlendirmesini yaptı.

 

Kaynak: Haber Merkezi