Alaska'da keşfedilen ve küçük memelilerden bulaşan Alaskapox virüsü nedeniyle ilk kez birinin hayatını kaybettiği kayıtlara geçti. Geçen hafta yayınlanan açıklamaya göre Kenai Yarımadası'nda yaşayan yaşlı bir adam, virüs nedeniyle Kasım ayında hastaneye kaldırıldı ve iki ay içinde öldü. Açıklamada adamın kanser tedavisi gördüğü ve ilaçlar nedeniyle bağışıklık sisteminin baskılandığı, bunun da hastalığın ilerlemesine sebep olduğunu belirtildi.

Sağlık yetkilileri, AKPV olarak da bilinen Alaskapox'un çiçek, inek çiçeği ve mpox ile ilişkili olduğunu söyledi. Belirtiler arasında döküntü, şişmiş lenf düğümleri ve eklem veya kas ağrısı yer alıyor.

KÜÇÜK MEMELİLERDEN İNSANLARA BULAŞIYOR

Yetkililer testlerde Fairbanks bölgesindeki kırmızı tarla fareleri ve en az bir evcil hayvanla beraber küçük memeli cinslerinde virüsün mevcut olduğunu veya hastalık yoksa bile, önceden geçirilen enfeksiyona dair kalıntı olduğunu açıkladı.

NASIL KORUNULABİLİR?

Bu ailedeki virüslerin benzer şekilde yayılmasından dolayı sağlık yetkilileri, Alaskapox ile enfekte olmuş veya enfeksiyon şüphesi olan kişilerin bu kişilere dokunmaktan kaçınmaları ve mümkün olan en kısa sürede test yaptırmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Uzmanlara göre, sağlık çalışanları gibi bağışıklık sistemi baskılanmış ve virüse maruz kalmış olabilecek kişiler, enfeksiyonun şiddetini en aza indirmek için çiçek aşısı ile aşılanabilir.