Başkent Moskova'da gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov tüm Orta Doğu ülkelerini itidal çağrısında bulundu.

"SAKİN OLUN" ÇAĞRISI

İran-İsrail gerilimine atıfta bulunan Peskov, Orta Doğu'daki tansiyonun artmasından "son derece" endişe duyduklarını belirterek, "Bölgedeki tüm tarafları sakin olmaya davet ediyoruz. Gerginlik, hiç kimsenin yararına değil. Bu nedenle, her türlü anlaşmazlığın sadece siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesinden yanayız." şeklinde konuştu.

YAPTIRIMLARA TEPKİ

ABD ve İngiltere'nin Rusya'ya yönelik metal endüstrisine yaptırım uygulamasını değerlendiren Peskov, söz konusu yaptırımların "uluslararası hukuka aykırı" olduğunu vurgulayarak, "Bu yaptırımlar, uygulayanların çıkarlarını da olumsuz etkileyecek." ifadesini kullandı.

İran-İsrail gerilimi hakkında bilgi vermek gerekirse, İsrail, 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluk binasına hava saldırısı düzenlemişti. Bu saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran, saldırının ülkesinin topraklarına yapılmış bir saldırı olduğunu belirterek misilleme yapacağını duyurmuştu.

İsrail ise bu saldırılara karşılık vereceğini açıklamıştı.

Son olarak, İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e karşı yaptığı saldırılarda, yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesi kullanıldığı belirtilmişti. İsrail, bu saldırıların çoğunun hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı.

Kaynak: AA