Addiction dergisinde yayımlanan son araştırmaya göre, bilim insanları yaklaşık 1,7 milyon sigara kullanıcısının verilerini inceledi ve sigara içmenin iç organlarda yağlanmaya neden olduğunu ortaya koydu. Kopenhag Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, sigara içmenin iç organlarda yağ birikimini artırabileceğini gösterdi.

Araştırma ekibinin lideri Dr. German Carrasquilla, araştırmanın halk sağlığı açısından önemli olduğunu belirterek, "Bu bulgular, sigara içme alışkanlığını azaltmaya veya önlemeye yönelik çabaların ne kadar kritik olduğunu vurguluyor. Çünkü iç organlardaki yağ birikimi ve buna bağlı kronik hastalıkların azaltılmasına yardımcı olabilir" şeklinde değerlendirmede bulundu.

CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR

Carrasquilla, iç organ yağlanmasının azaltılmasının diğer önemli hastalık risklerini de azaltabileceğine dikkat çekti. Uzmanlar, iç organları saran yağlanmanın kalp hastalıkları, diyabet, demans ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkili olduğunu belirtiyor.

Araştırmacılar, daha ince vücut tipine sahip kişilerde bile önemli düzeyde iç yağlanma olabileceğini vurgulayarak, bu durumun da ciddi hastalık risklerine yol açabileceğine dikkat çekti. Çalışma, sigara içmenin iç organlarda yağ birikimini artırarak sağlık açısından risk oluşturabileceği konusunda önemli bir uyarı niteliği taşıyor.

Editör: Çağrı Fatih CEBECİ