KANSER TEDAVİSİNDE BİR İLK

Türk jinekolojik onkoloji doktorları Behzat Can ve Sedat Akgöl, dünyada en az izle yapılan rahim kanseri cerrahisine imza attı. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ek binası Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde görev yapan ekibin cerrahi başarısı Avrupa'nın en büyük jinekolojik onkoloji dergisi olan International Journal Of Gynecological Cancer'de yayımlandı.

Uzmanlardan Behzat Can, meslektaşı Akgöl'ün desteği ile dünyada en az izle (V-NOTES) yöntemi ile rahim kanseri cerrahisini uyguladıklarını söyledi. Hastanın yeni yöntemle aynı zamanda 24 saat içerisinde ayağa kalktığını ifade eden Can, 'Son 5-6 yıldır dünyada çok az sayıda yapılan kanser evreleme cerrahisi çok daha erken bir basamaktaydı. Dünyada yapılan yöntem lenf bezlerini boyayarak tek bir tane lenf bezinin alınmasından ibaretti. Biz kliniğimizde jinekolojik onkoloji ekibi olarak bunu geliştirebileceğimizi düşündük. Ekip olarak bu ameliyatlara başladığımızda, bunu daha ileri boyuta götürebileceğimizi düşündük. Operasyonu önce tasarladık sonra başarılı bir şekilde uyguladık. Sedat hocam beni bu işe teşvik etti, ben de bu işi daha ileri seviyeye götürdüm ve başarılı bir şekilde uyguladım' dedi.

Rahim kanserinde kanserin ilk metastaz yapacağı yer olan büyük damarların etrafındaki lenf bezelerini vajinal yoldan V-NOTES denilen yöntemle almayı başardıklarını ifade eden Can, 'Büyük damarların etrafındaki lenf bezlerini komple çıkardık. İleri evre kanser cerrahilerinde karın yan duvarında sadece 2 santimlik bir kesi ile sol böbrek damarına kadar bütün lenf bezelerini çıkardık. Bu yöntem dünyadaki en az izle yapılan rahim kanseri evreleme cerrahisi olarak literatüre girmiş oldu. Erken evre rahim kanserinde ise karında iz olmadan ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Bu yöntem ile hasta daha önce hastanede bir hafta 10 gün kadar bir süreyle ağrılı bir şekilde iyileşme sürecini yaşarken bu yöntem sayesinde hasta neredeyse ağrı hissetmeyecek seviyede 24 saat sonra sosyal hayattaki iş gücünü yapabilecek şekilde evine taburcu olabiliyor' diye konuştu.

53 VAKAYA BAŞARIYLA UYGULANDI

Can, şu detayları aktardı:

'Bu yöntem şu şekilde aklımıza geldi; bütün dünyada 7 vakalık bir seri var. Bu 7 vakalık seride boyanma yöntemiyle kasık bölgesinden sadece tek bir lenf nodu çıkarılıyordu. Biz, bu yöntemi Türkiye'de uyguladığımızda biz bunu neden ileri evre hastalarda da uygulayarak bütün lenf bezlerini çıkarmıyoruz diye düşündük. Bunu sentinel lenf nodunu yaptığımızda biz bunun daha ilerisini yapabiliriz diye düşündük ve uyguladık. İlk vakamız çok başarılı oldu. Daha sonra bunları tekrarladık. Böbrek damarına kadar yapılan ameliyatı ilk defa biz yaptık. Bu yöntemle yaklaşık 10 vakaya cerrahi işlem uyguladık. Ama karında kesi olmadan erken evre endometrium kanserinde V-NOTES ile sentinel lenf body uygulamasını yaklaşık 53 vakamıza uyguladık. 53 vaka şu an dünyada en büyük seriye sahip.'