Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda geçtiğimiz haftalarda kabul edilerek yasalaşan "8. Yargı Paketi", artık yürürlükte olan bir yasal düzenleme haline geldi. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yasal düzenleme olan "9. Yargı Paketi" ise bayram tatilinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine sunulacak.

Bu kapsmada  denetimli serbestliğin cezayla orantılı hale getirilmesi planlanıyor. Hükümlülerin koşullu salıverilme süresinin beşte birini denetimli serbestlikte geçirmesi formülü üzerinde duruluyor.

Paketin bir diğer önemli maddesi, kadınların soyadı hakkına ilişkin düzenlemeleri içerecek. Bu düzenlemeyle, evli kadınların iki soyadı kullanma hakkı ortadan kaldırılacak ve yalnızca kendi soyadlarını kullanma hakkı tanınacak.

Yapılacak değişiklikler arasında Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda da önemli düzenlemeler yer alacak. Hakim ve savcıların disiplin cezaları daha nesnel ölçütlere bağlanacak. Terfi sistemi nitelik, liyakat ve performansı esas alacak şekilde güncellenecek.

Sporda şiddeti önlemeye yönelik yeni tedbirlerin pakete eklenip eklenmeyeceği, taslağın görüşmeleri sırasında netlik kazanacak. Caydırıcılık açısından cezaların artırılması gündeme gelebilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ