Bu kararın, Gazze'deki saldırılara devam eden İsrail'e milyarlarca dolarlık yeni savaş uçağı ve binlerce yeni güdümsüz bomba gönderilmesini içerdiği ifade edildi.

Haberde, Biden yönetiminin söz konusu sevkiyatları daha önceki Kongre bildirimlerine dayandığı için bu sefer Kongre'ye bildirmeden ve kamuoyuna duyurmadan gerçekleştirdiğine dikkat çekildi. ABD yönetimi, Gazze'deki saldırılarına devam eden İsrail'e 25 adet F-35 ve uçak motorunun satışına onay verdiği belirtildi.

Ayrıca, ABD yönetimi, 1800 adet MK84 güdümsüz bomba ile 500 adet MK82 güdümsüz bombanın da gönderilmesine onay verdiği kaydedildi. MK84 bombalarının sivil kayıplarda büyük rol oynadığı ve MK82 bombalarının hedef gözetmeksizin atılan bombalar kategorisinde tanımlandığı ifade edildi.

Bu silah onaylarının, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Washington ziyaretinin hemen ardından gerçekleştirilmesinin dikkat çekici olduğu vurgulandı. Bazı Demokrat isimlerin, yönetimin Kongre'ye bildirimde bulunmadan İsrail'e silah göndermesini eleştirdiği ancak Biden yönetiminin "İsrail'in kendini savunma hakkına" atıf yaptığı belirtildi.

Şubat ayında ABD Başkanı Joe Biden'ın yayımladığı memoranduma göre, ABD'den silah alan ülkelerin "uluslararası hukuka uygun hareket ettiğine" ilişkin güvence vermesi talep edilmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, İsrail'in "uluslararası hukuka uygun şekilde savaş yürüttüğü" açıklamasını yaptığına dikkat çekildi.

Editör: Ali Özgür UZUN