Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, 'Hastanelerde özellikle yoğun bakımlarda yaşanan yer sorunu hakkında ne söylemek istersiniz?' sorusu üzerine Koca, 'Özellikle yoğun bakım kapasitelerimizi zorlayan yoğunluk geride kaldı. 3-4 hafta önce Türkiye genelinde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 72 iken bu durum İstanbul özelinde yüzde 83'e çıkmıştı. Bugün itibarıyla Türkiye geneli yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71' cevabını verdi.

Koca, 'Normale döndüğümüzü söyleyebilirim. Servis yatakları açısından zaten bir sorunumuz yoktu. Şu an için servis yataklarının doluluk oranı ise Türkiye genelinde yüzde 63, İstanbul özelinde ise yüzde 65' diye konuştu. Bakan Koca, bu konuda en büyük gayreti sağlık çalışanlarının gösterdiğini vurgulayarak, teşekkürlerini iletti.

'YALANCI BAHARA ALDANMAYIN'

Öte yandan, uzmanların vatandaşlara mevsim normallerinin dışında seyreden havalar nedeniyle uyarılarda bulunuyor. Kış aylarında insanlarda güneşin varlığıyla yanıltıcı bir sıcaklık algısı oluşabileceğini söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Huri Özkan Yılmaz, 'Havanın bir gün güneşli bir gün soğuk olması gibi ani hava değişiklikleri, kişilerin vücudundaki ısı düzenleme mekanizmasını hazırlıksız yakalamakta, bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara davetiye çıkartmaktadır' dedi.

Hava sıcaklıklarının normalin altında veya üstünde seyretmesinin hastalığa davetiye çıkarttığını söyleyen Yılmaz, kişilerin 'yalancı bahar' adı verilen sıcak havalara aldanmamalarını tavsiye etti.