Elektronik sigaraların yasaklanmasına ilişkin haberlerin geçen yılın sonlarına doğru gündeme gelmesiyle birlikte, elektronik sigara kullanıcıları için dalga dalga kötü haberler gelmeye başladı. Sigarayı bırakmanın sağlıklı yolu olarak pazarlanan elektronik sigaraların satışı günümüzde Türkiye de dahil 34 ülkede yasak.

Son olarak geçtiğimiz günlerde Amerika'da 17 yaşında bir gençte elektronik sigara kullanımı nedeniyle akciğerlere zarar veren bir solunum yolu hastalığı tespit edildi, hastalığın ismi EVALI olarak literatüre kaydedildi. Bu çerçevede Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Necdet Özer de elektronik sigaranın 'tiryaki dili' hastalığına neden olabileceğine dikkat çekti.

İçerisinde nikotin barındırdığı için bağımlılığı sürdüren bu renkli meyve aromalı elektronik sigaraların ilk başta tat kaybına sebebiyet verdiğini belirten Op. Dr. Özer, kalıcı veya ciddi tat sorunlarının yaşanılmaması için uyarılarda bulundu.

İÇİNDE NİKOTİN VAR

Op. Dr. Necdet Özer, 'Elektronik sigara zararlıdır. Sosyal medyada elektronik sigara yaygın bir şekilde satılmakta ve insanlar da bunun sağlığa zararlı olmadığını düşünüyor. Ancak elektronik sigara sağlığa zararlıdır çünkü içerisindeki maddeler, nikotin, gliserol, koku verici birtakım koruyucu maddeler var. Bunların solunum yoluyla insan vücuduna alındığı zaman ne kadar bir etkisi olduğunu bilemiyoruz. Elektronik sigarayı, sigarayı bırakmak için kullanıyoruz ama içerisinde nikotin var. Bu nikotin de bağımlılığı bıraktırmıyor. Elektronik sigaranın, sigara bağımlılığında hiçbir faydası yoktur' dedi.

KOKU VE TAT KAYBINA NEDEN OLUYOR

Sigaranın insan yaşam kalitesini bozduğunu ifade eden Op. Dr. Özer, şunları aktardı: 'Elektronik sigaranın içerisindeki bu maddeler hayvan deneylerinde birtakım çalışmalar yapılmış ve bu çalışmalar neticesinde bu maddelerin solunum yolunda geçmesi sonucu özellikle hayvanlarda akciğer kanseri yaptığı görülmüş. İnsanlarda da bu tür zararların olabileceğini düşünebiliriz. Elektronik sigaraların içerisinde bir takım aromalar var. Bu koku aromaları sürekli alındığı zaman vücut bu kokulara alışıyor ve artık bu kokuları da almıyor. Bu kokular alınmadığı zaman bir tat kaybı olur. Bu geçici olabilir, kalıcı olabilir. Bu da insanın yaşam kalitesini bozmaktadır. Tiryaki Dili dediğimiz bir hastalığa da yol açabilir.'

Sigaraya alternatif olarak pazarlanmaya çalışılan elektronik sigaranın içeriğindeki bazı kimyasallar en az sigaradakiler kadar zararlı. Elektronik sigara, nikotin nedeniyle damar sertliğine yol açarak ve kriz oluşumunu kolaylaştırarak kalp hastalığı riskini yükseltiyor. Uzmanlar ayrıca erkeklerde kısırlığa da neden olduğunu belirtiyor.