Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı gece olan ve “Bin aydan hayırlı gece.” olarak bildirilen Kadir gecesinin tarihi tam olarak belirtilmemiş ve Ramazan ayının son 10 gecesinde aranması gerektiği söylenmiştir. Kadir Gecesinin Ramazan-ı şerif  ayında hangi gece olduğunun gizlenmesinin hikmeti Müslümanların her geceyi kadir bilip ibadet ve taatla geçirmesi içindir.

Büyük İslam alimlerinden Şarani Hazretleri 30 yıl boyunca Kadir gecesini aramış ve keşfettigi bir usül ile Kadir gecelerini ihya etmişlerdir.

Şarani Hazretlerin keşfine göre 2024 yılı Kadir gecesi; Ramazan-ı Serifi Pazartesi günü karşıladığımızdan Ramazan ayının 20'sini 21'ine bağlayan gece yani Mart ayının sonunu yani 30 Mart gecesini 31 Mart'a bağlayan gece olması kuvvetle muhtemeldir.

Kadirgece

İmam-ı Şaranî Hazretleri, Kadir gecesinin kaçıncı gece olduğunu, Ramazan-ı Şerîfin giriş günlerine göre şöyle tesbit etmiştir:

• Ramazan-ı Şerîf Pazar günü girerse Kadir gecesi 29. gecedir.
• Ramazan-ı Şerîf Pazartesi günü girerse Kadir gecesi 21. gecedir.
• Ramazan-ı Şerîf Salı günü girerse Kadir gecesi 27. gecedir.
• Ramazan-ı Şerîf Çarşamba günü girerse Kadir gecesi 19. gecedir.
• Ramazan-ı Şerîf Perşembe günü girerse Kadir gecesi 25. gecedir.
• Ramazan-ı Şerîf Cuma günü girerse Kadir gecesi 17. gecedir.
• Ramazan-ı Şerîf Cumartesi günü girerse Kadir gecesi 23. gecedir.

İMAM-I ŞARANİ HAZRETLERİ KİMDİR?

Mısır evliyâsinin büyüklerinden ve Safîi mezhebi fikih âlimi. İsmi ve mesebi; Abdülvehhâb bin Ahmedbin Ali bin Ahmed bin Muhammed bin Zerka bin Mûsâ bin SultanAhmed Tilimsâni Ensâr’dir. İmâm-IŞarâni ve Kutb-i Sa'râni lakabıyla meŞhurdur.

Mesebi, Peygamber efendimize dayanIr. Abdülvehhâb-I Sarâni Mısır’ın Kalkasend kasabasında 1493 (H.898)de doğdu.

1565’de  (H.973) Mısır'da vefât etti.

Editör: Hasan DEMİRCİ