Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi, geçen yıl Tiflis'te protestolara yol açan "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısını yeniden parlamentoya sundu. Tasarı, hukuk komitesinde görüşülürken bir anda tansiyon yükseldi. Muhalefet, tasarıya karşı çıkarak komite oturumunda protesto etti. Muhalefet milletvekilleri, tasarının ülkenin Avrupa Birliği (AB) entegrasyonuna tehdit oluşturduğunu savundu ve tasarının onaylanmaması gerektiğini vurguladı.

KÜRSÜDE SALDIRIYA UĞRADI

Gürcü Hayali Partisi'nin parlamento çoğunluğu lideri Mamuka Mdinaradze, tasarıyı komite oturumunda tanıttı. Ancak muhalefetten Aleko Elisaşvili, Mdinaradze'ye yumruk attı, oturum kısa bir süreliğine ara verildi.

Bu arada, yasa tasarısının tekrar parlamentoya sunulması, Tiflis'teki Parlamento binasının önünde protesto edildi. Göstericiler, "Avrupa'ya Evet, Rus Yasasına Hayır" sloganları attı ve Gürcistan ve AB bayrakları taşıdı. Protesto devam ediyor.

"YABANCI AJAN" KAOSU

Mdinaradze, geçen hafta yaptığı açıklamada, Gürcistan'daki sivil toplum kuruluşlarının finansmanının çoğunun şeffaf olmadığını savunarak yasa tasarısını savundu. Tasarının içeriği geçen yılkiyle benzer, ancak "yabancı etki ajanı" ifadesi yerine "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" ifadesi kullanılacak.

GÖSTERİLERE NEDEN OLMUŞTU

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi, "yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısını ilk olarak Mart 2023'te parlamentoya sunmuştu.

Tasarı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların "yabancı ajan" olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyordu.

Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ve muhalifler yasa tasarısının Rusya'nın talimatıyla hazırlandığını ileri sürerek, iptal edilmesini istemişti.

Muhalifler, tasarının iptal edilmesi için gösteriler başlatırken, parlamentoda milletvekilleri arasında kavgalar çıkmış, Tiflis sokaklarında protestolar düzenlenmişti.

Protesto gösterilerinin büyümesi üzerine Gürcü Hayali Partisi, parlamentoda ön onay alan yasa tasarısını geri çekmişti.

Kaynak: AA